Tot ce trebuie să știți despre tetraplegie
tetraplegie, cunoscută și sub numele de quadriplegie, se referă la paralizie în corpul superior și inferior. Aceasta înseamnă că afectează atât brațele, cât și ambele picioare. Acest tip de paralizie se datorează de obicei deteriorării măduvei spinării sau creierului.
Tetraplegia este una dintre cele mai severe forme de paralizie. Acesta afectează toate cele patru membre, iar la unele persoane, afectează și părți ale pieptului, abdomenului și spatelui.
Nu există nicio modalitate de a inversa daunele. Cu toate acestea, unele persoane pot prezenta îmbunătățiri ale simptomelor, iar altele pot recăpăta controlul parțial sau complet asupra zonelor afectate cu timpul.
Acest articol discută despre ce este tetraplegia și cum afectează organismul.
Tetraplegia este un tip de paralizie care duce la pierderea mișcării și a senzației la toate cele patru membre.
afectează diferite părți ale corpului în funcție de persoană. Acesta afectează mai ales torsul și membrele, dar unii oameni vor avea, de asemenea, paralizie a gâtului, a capului și a umerilor.
Alte tipuri de paralizie
Alte tipuri de paralizie includ:
- Paraplegia, care afectează corpul inferior
- Monoplegia, care afectează un singur membre
- hemiplegia, care afectează ambele membre pe o parte a corpului
Fiecare tip de paralizie se datorează deteriorării unei zone diferite a creierului alkotox olx creierului sau măduva spinării. Daunele mai severe pot determina paralizarea mai multor părți ale corpului.
Tetraplegia vs. Quadriparesis
Tetraplegia și quadriparesis sunt ambele condiții care determină o persoană să piardă funcția la toate cele patru membre. Principala diferență între cele două este gradul de funcție care se pierde.
O persoană cu tetraplegie experimentează paralizia în toate cele patru membre. O persoană cu cvadripareză poate avea însă doar slăbiciune și o pierdere parțială a funcției la membrele lor.
simptome
Principalul simptom al tetraplegiei este paralizia. La rândul său, acest lucru poate provoca deficiențe severe la mobilitate și poate avea un impact major asupra capacității unei persoane de a -și îndeplini sarcinile zilnice.
Majoritatea persoanelor cu tetraplegie nu pot merge și necesită un scaun cu rotile. De asemenea, pot fi incapabili să se scalde, să se îmbrace sau să mănânce fără asistență. Acest lucru poate restricționa sever independența unei persoane.
Tetraplegia poate provoca, de asemenea, unele complicații în timp. De exemplu, o persoană ar putea dezvolta răni de presiune din cauza faptului că este imobilă.
cauzează
deteriorarea creierului, a măduvei spinării sau a ambelor este ceea ce provoacă tetraplegie.
Creierul și măduva spinării trec în mod normal semnale către mușchii din jurul corpului pentru a produce mișcare. Deteriorarea creierului sau a măduvei spinării perturbă această semnalizare.
Dacă deteriorarea este suficient de severă, poate provoca tetraplegie.
Deteriorarea diferitelor părți ale coloanei vertebrale și creierului provoacă diferite tipuri și severități de paralizie. Deteriorarea zonei cervicale a coloanei vertebrale tinde să provoace tetraplegie.
Cauzele posibile ale unei astfel de deteriorări includ:
- Căderi sau leziuni cauzate de vehicul sau accidente sportive
- Condiții autoimune, cum ar fi scleroza multiplă sau guillain-barre Sindrom
- afecțiuni neurologice, cum ar fi accident vascular cerebral
- tumori și leziuni în creier sau măduva spinării
- Condiții neurologice, cum ar fi paralizia cerebrală
- Infecții ale măduvei spinării, cum ar fi datorită poliomielitei
diagnostic
Pentru a diagnostica tetraplegia, un medic va evalua simptomele și istoricul medical al persoanei. De exemplu, aceștia pot pune întrebări cu privire la orice accidente recente sau ar putea întreba dacă persoana are vreun istoric familial în anumite condiții.
Este important ca aceștia să stabilească cauza tetraplegiei pentru a determina opțiunile de tratament adecvate.
Diagnosticul va implica, de asemenea, unele teste pentru a evalua deteriorarea și funcționarea mușchilor și nervilor in corp.
Testele vor implica probabil imagini medicale, cum ar fi o scanare RMN, o scanare CT sau o rază X. Pentru a testa funcționarea nervului, medicul poate utiliza electromiografie. Acest test măsoară răspunsurile organismului la stimularea mușchiului.
Tratamentul
Paralizia nu este în prezent vindecată. Cu toate acestea, tratamentul poate ajuta unele persoane să -și recapete controlul parțial sau complet asupra zonelor afectate. Tratamentul poate ajuta, de asemenea, la ameliorarea unora dintre simptome și complicații potențiale.
Tratamentul poate varia în funcție de cauză. De exemplu, dacă paralizia se datorează unei afecțiuni autoimune, un medic ar putea prescrie medicamente imunosupresoare.
Medicii pot prescrie și medicamente pentru a ajuta la durere sau pentru a relaxa mușchii. Terapia fizică și ocupațională poate fi, de asemenea, necesară pentru a reduce atrofia musculară.
Persoanele cu tetraplegie pierd uneori capacitatea de a vorbi ca normal. În aceste cazuri, un medic poate prescrie logopedie pentru a ajuta.
Psihoterapia poate ajuta, de asemenea, la dificultățile emoționale pe care unii oameni le experimentează cu tetraplegia. Uneori, acest lucru va implica și membrii familiei sau cei dragi.
scaune cu rotile și alte dispozitive de asistență pot îmbunătăți mobilitatea unei persoane.
Deși sunt necesare mult mai multe cercetări, unii cercetători sugerează că terapia cu celule stem și chirurgia transferului de nervi pot ajuta unele persoane să recâștige un anumit control asupra zonelor afectate.
impact asupra organismului
Impactul pe termen lung al paraliziei variază de la persoană la alta. De exemplu, unii oameni se confruntă cu atrofie musculară, care se poate agrava odată cu vârsta. Acest lucru se întâmplă atunci când mușchii se degradează și devin flasci în timp.
Alți oameni ar putea experimenta spasticitatea. Acest lucru apare atunci când mușchii se rigidrează și previne mișcările normale ale lichidelor. Poate provoca spasme musculare și acțiuni involuntare.
Este posibil să pierdeți controlul intestinelor și vezicii urinare. Prin urmare, persoanele cu tetraplegie pot experimenta accidente cu mișcări urinare sau intestinale.
Uneori, acest lucru ar putea duce și la infecții ale tractului urinar. Infecțiile pot apărea și în altă parte a corpului, cum ar fi plămânii.
În timp, persoanele cu tetraplegie pot crește, de asemenea, în greutate. Din cauza lipsei de mișcare pe care o aduce starea, acest lucru ar putea fi dificil de prevenit. De fapt, o dietă strictă poate fi singura modalitate de a preveni creșterea în greutate.
Outlook
În prezent nu există modalități de a vindeca paralizia în tetraplegie. Prin urmare, persoanele cu tetraplegie tind să necesite îngrijiri pe tot parcursul vieții.
Cu toate acestea, folosind o serie de tratamente și strategii de management, unele persoane pot fi capabile să recapete controlul parțial sau complet asupra zonelor afectate.
În multe cazuri, cu toate acestea, persoanele cu persoane cu Tetraplegia va avea nevoie de ajutor pe tot parcursul vieții cu majoritatea activităților zilnice, cum ar fi mâncarea și utilizarea băii. De obicei, nu sunt în măsură să trăiască independent.
Psihoterapia și terapiile familiale ar putea ajuta la impactul psihologic al tetraplegiei. Terapia fizică continuă și medicamentele pot fi, de asemenea, necesare pentru a ajuta o persoană să facă față altor complicații care apar în timp.
Rezumatul
tetraplegie sau quadriplegie, se referă la paralizie la toate cele patru membre. În unele cazuri, poate afecta și părți ale pieptului, abdomenului și spatelui.
Deteriorarea creierului sau a măduvei spinării poate provoca această afecțiune. Deteriorarea se poate datora traumelor fizice sau unei afecțiuni neurologice.
Persoanele cu tetraplegie ar putea experimenta complicații în timp, cum ar fi spasticitatea. De obicei, necesită îngrijire zilnică și tratament.
Nu este în prezent vindecat, dar tratamentele pot ajuta oamenii să -și recapete controlul parțial sau complet asupra zonelor afectate.
- Scleroză multiplă
- Oase/Ortopedie
- Distrofie musculară/ALS
- Reabilitare/Terapie fizică
Știri medicale de astăzi are orientări stricte de aprovizionare și se bazează doar din studii revizuite de la egal la egal, instituții de cercetare academică, și reviste medicale și asociații. Evităm să folosim referințe terțiare. Legăm surse primare – inclusiv studii, referințe științifice și statistici – în cadrul fiecărui articol și le enumerăm, de asemenea, în secțiunea Resurse din partea de jos a articolelor noastre. Puteți afla mai multe despre cum ne asigurăm că conținutul nostru este exact și actual citind politica noastră editorială .